Bier, fietsen en cijfers

Het jaar 2021 was op veel gebieden een mooi jaar. Ingegeven door de pandemie was ik veel thuis, had ik veel tijd om op de fiets te zitten (en te analyseren ­čÖé ) en heb ik veel ruimte en tijd gehad om nieuwe idee├źn te verkennen en daar met mensen over te spreken. Je hoort het niet zo vaak, maar de pandemie heeft mij best goed gedaan.

2021 stond zakelijk gezien in het teken van het laten groeien van racefietsroutes.nl en het opstarten van elektrischefietsroutes.nl. Een proces waarin ik de markt en mijzelf weer een stuk beter heb leren kennen. Ook werd ik dit jaar mede-host van een podcast (met vallen en opstaan), leerde ik de eerste woorden Italiaans en aan het einde van het jaar kwam daar een mooie opdracht bij voor Ruimte voor de Vecht. Zo’n twee dagen in de week weer als onderzoeker, analist en adviseur aan het werk. Mooie opdracht, fijne mensen en vooral weer inhoudelijk een goede uitdaging. 2021 leek bijna een ideaal jaar, mijn liefde voor bijna al mijn hobby’s gebundeld in mijn zakelijke en priv├ę leven. Bijna allemaal… en toen belde Arend.

Brouw je eigen bier

Een gesprek met Arend van de Onderzoekfabriek is altijd inspirerend. Dit keer was niet anders. Of ik zin had om samen met en brouwer Arnoud een nieuwe dienst te ontwikkelen in de markt van speciaal bier? Hij vroeg mij:

Wil jij baas zijn over je eigen bier? Je eigen ingredi├źnten bepalen? Onderdeel zijn van het brouwproces? Jouw ideale biertje? Jij bepaald! Een brouwmeester die daarna in kleine oplage jouw bier gaat maken? Helemaal zoals jij het wilt?

Interessant idee in een tijd dat er veel thuis en micro-brouwerijen ontstaan en speciaal bier een steeds groter aandeel inneemt in de biermarkt. Persoonlijk heb ik altijd willen brouwen, maar nooit de stap genomen, vanwege de vele punten in het proces waar het mis kan gaan. En dan zit je met een mislukt biertje.

Nieuwsgierig hoe wij hier een succesvol verhaal van kunnen gaan maken ben ik met Arend in gesprek gegaan. Uiteindelijk staat of valt een nieuw product met response uit de markt en de kracht van de ontwikkelaar om door te ontwikkelen. We besloten dus zo snel mogelijk een test te doen en parallel daaraan de website te ontwikkelen en het product maar in de wereld te gooien. Wat was het ergste dat kon gebeuren? We zouden toch niet zomaar overvraagd kunnen worden?

Binnen een dag hadden we een aanvraag voor ruim 1500 liter! Iets buiten onze scope. De andere aanvragen die werkelijk binnenstroomden in de laatste twee weken van december, waren gelukkig voor kleinere batches. Er zijn veel liefhebbers die willen experimenteren met eigen ingredi├źnten, een leuk cadeau willen voor een speciale groep mensen of gelegenheid.

Hier gaan we in 2022 verder vorm aangeven. Arend heeft ondertussen zijn bierista diploma, Arnoud is druk aan het brouwen en de eerste (bijzondere) brouwsels worden eind van deze maand geleverd. Nieuwsgierig? Check de website. Updates gaan via Facebook of Instagram.

2022 wordt het jaar van veel cijfers, veel fietsen en nu eindelijk ook van speciaal bier!