Samenwerken en Samen Werken!

Natuurlijk word je van ter voren gewaarschuwd voor de eenzaamheid van de zzp-er. Google er maar er eens op! Maar…. ik was er niet zo bang voor. Zelfstandig ondernemer. Zelfstandig, daar had ik mijn zinnen opgezet. Na jaren in grote organisaties werken, was ik even klaar met de zaken waar ik geen invloed op heb. Ik was, naast vele andere redenen om voor mijzelf te beginnen, ook op zoek naar bewegingsruimte, zelf beslissingen nemen en meer op mij zelf zijn. Alleen!

Gek genoeg is één van mijn beste en mooiste ervaringen van het afgelopen jaar als ZZPeter dat de mooiste momenten komen uit samenwerken en samen werken. Dinsdag was weer een mooi voorbeeld, toen ik samen met Milou (Emfy) een opdrachtgever mocht begeleiden bij het aanscherpen van hun ideeën over een product en een markt. Dat zette mij aan het denken… in 2019 heb ik verschillende samenwerkingen afgesloten en heb ik met veel mensen samen gewerkt. Heb ik mij zelfs aangesloten bij netwerken! Ik? Bij netwerken? Een jaar geleden had ik je uitgelachen hoor. Maar nu ben ik een believer… de beste zaken gebeuren samen. En het grote voordeel van zelfstandig zijn? Is dat je zelf mag kiezen met wie je samenwerkt.

Zo zijn er ondernemers met wie ik regelmatig aan het sparren ben en daardoor elkaar (hopelijk) verder help, zonder dat het als werken voelt. Het is gewoon “gezellig” en “nuttig”. Ondertussen ben je weldegelijk je eigen ideeën aan het valideren en help je de ander weer op jou beurt. Elke ondernemer heeft mensen om zich heen waarvan je weet dat ze én enthousiast zijn én kritisch kunnen zijn. Zo is Pieter van To-getthere.com voor mij een hele belangrijke test voor mijn ideeën. Enthousiast als het kan, zeker kritisch als het moet. Leuk? Niet altijd. Nuttig? Reken maar. Maar ook de Zwolse Nerds, Rianne, Hans, Mylène en Arend om er maar een paar te noemen.

Daarnaast zijn er de ondernemers met en voor wie ik werk. Tijdens al mijn opdrachten ben ik bezig om ondernemers zich te helpen ontwikkelen en groeien. Naast dat ik hen veel probeer te leren zodat ze essentiële onderdelen ook altijd zelf zouden kunnen oppakken, helpen ze mij stiekem ook veel verder. In elk contact met een ondernemer leer je steeds beter wat je toegevoegde waarde wel is, en wat deze niet is!

Daarnaast zijn er de samenwerkingsverbanden in grote zin (Pearson voor SPSSKoning, Diezit. met racefietsroute.nl, Vechtdal Brouwerij als vrijwilliger) die ook weer hun waarde bewijzen. Soms door mij te prijzen, maar vaker door mij uit te dagen concreter en scherper te worden. Door de verliefdheid op mijn eigen ideeën heen te kijken. Diezit. is bij uitstek ook een club mensen waar ik met plezier af en toe gewoon op kantoor kan komen zitten. Gewoon, omdat het gezellig is, en goed voor de samenwerking.

Daarnaast ben ik sinds kort actief lied van ZP Dalfsen. Zelfs bestuurslid. Ik had het echt niet geloofd een jaar 2 geleden, maar het is echt waar! Het helpt mij bij het ontwikkelen van mijn mindere punten, het geeft mij ruimte om mijn talent in te zetten voor een grotere club mensen, maar boven al zorgt het ervoor dat ik weer hele interessante mensen ontmoet. Zelfs ex internationals… hoe mooi is dat. En nu lijken er ook zomaar ideeën te ontstaan om nieuwe start ups te realiseren. Uiteraard gevalideerd met een mooie methode van Emfy.

Mocht je behoefte hebben aan een tip over ondernemen? This is it: samen werken en samenwerken is heel waardevol. Kies wel bewust met wie. En vergeet vooral geen lol te maken met elkaar!